1. Haberler
  2. Hürriyet
  3. Uzmanlar uyardı… Sahte zayıflama iğnesi öldürüyor

Uzmanlar uyardı… Sahte zayıflama iğnesi öldürüyor

Bu içerikte, son yıllarda yaygınlaşan ve obeziteye karşı kullanılan zayıflama iğnelerinin sahtecilerin hedefinde olduğu belirtiliyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, merdiven altı üretilen sahte iğnelerin çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak, zayıflama amacıyla kullanılan sahte ilaçların içinde uyuşturucu ve zehir bulunduğunu açıklıyor. Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, sahte ilaçların içeriğindeki zararlı maddelerin sağlık risklerini artırdığını belirtiyor. Ayrıca, Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır, sahte ilaç kullanımının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu ve insanların hayatını riske attığını dile getiriyor. İnternetten ilaç satın alınmaması konusunda uyarıda bulunan uzmanlar, ilaçların yalnızca güvenilir eczanelerden temin edilmesi gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar, ‘İlaç Sahteye Gelmez’ kampanyasıyla toplumu bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

#Uzmanlar #uyardı.. #Sahte #zayıflama #iğnesi #öldürüyor

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2024 07:00

Son yıllarda yaygınlaşan ve obeziteye karşı kullanılan zayıflama iğneleri sahtecilerin hedefinde. Hürriyet’e konuşan uzmanlar uyardı: “Merdiven altı üretilen sahte iğneler çok tehlikeli. Zayıflamak isterken canınızdan olmayın…”

UYUŞTURUCU VE ZEHİR VAR İÇİNDE

Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva: “Reçetesiz bir şekilde, ağırlıklı olarak internetten temin edilen ilaçlarda sahtelere rastlıyoruz. Denetimsiz üretilen ve zayıflama amacıyla kullanılan sahte ilaçlar toksik kimyasallar, ağır metaller, bakteriler ile kontamine bileşikler, sibutramin, tiroid hormonu, iyot gibi bazı aktif maddeleri, efedrin, amfetamin gibi uyarıcıların toksik ve zararlı dozları dahil pek çok maddeyi içerebilmektedir. Sahte ilaçlar, hafif yan etkilerden yaşamı tehdit eden durumlara kadar geniş bir yelpazede sağlık riskleri taşıyor. Aşırı iyot veya tiroid hormonu içeren ilaçları kullandığı için hipertiroidi gelişen ve bu nedenle başvuran olgularımın sayısı hiç de az değil. Aşırı tiroid hormonuna bağlı çarpıntı, tansiyon yüksekliği, ellerde titreme, terleme ve aşırı sinirlilikle gelen obeziteli hastalarımın sayısındaki artış, sahte ilaçlarla ilgili durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.”

Uzmanlar uyardı... Sahte zayıflama iğnesi öldürüyor

İNTERNETTEN İLAÇ ALMAYIN

Novo Nordisk Türkiye Kıdemli Klinik, Medikal ve Ruhsat Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır: “Sahte ilaç dünya genelinde artan bir sorun. Bugün küresel sahte ilaç pazarının yıllık 200 milyar ila 432 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu, yaklaşık 150 ülkenin yıllık ekonomisinden daha büyük bir rakam. Yine bu veriler, düşük ve orta gelirli ülkelerde tahminen her 10 ilaçtan 1’inin merdiven altı veya sahte olduğu anlamına geliyor. Sahte ilaç kullanımı nedeniyle dünya genelinde her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. ‘İlaç Sahteye Gelmez’ kampanyası kapsamında, internet sitelerinden, elden ve sosyal medya üzerinden ilaç satışı yapanlara itibar edilmemesinin ve ilaçların yalnızca eczanelerden temin edilmesinin gerçek anlamda ‘hayati’ önemini hatırlatmak istedik. Bu kampanyanın kamuoyunda dikkat çekerek hasta güvenliği için önemli bir farkındalık yaratacağına inanıyoruz.”

Uzmanlar uyardı... Sahte zayıflama iğnesi öldürüyor

Uzmanlar uyardı… Sahte zayıflama iğnesi öldürüyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.