Bu içerikte, 12 milyar yıl önce çarpışan galaksilerin evrenin en büyük galaksilerinin oluşmasına neden olabileceği araştırmalarla ilgili bilgiler yer almaktadır. Southampton Üniversitesi’ndeki gökbilimcilerin yaptığı bir çalışma, eliptik galaksilerin nasıl oluşturulduğu olarak adlandırdıkları bir “galaksiler arası gizemi” çözmeyi ummaktadır. Araştırmacılar, gökbilim alanında uzun süredir merak edilen bir konuya yaklaştıklarını ve evrenin başlangıcında galaksilerin nasıl oluşturulduğu konusundaki anlayışımızı yeniden şekillendireceklerini belirtmektedir.
Çin’deki Mor Dağ Gözlemevi ve Çin Bilimler Akademisi ile işbirliği yapan ekip, Şili’nin Atacama çölünde bulunan dünyanın en büyük radyo teleskobu olan Alma’yı kullanarak uzak evrende bulunan 100’den fazla yıldız oluşturan galaksileri incelemiştir. Araştırma lideri Dr. Qing-Hua Tan, araştırmanın, uzak ve oldukça parlak galaksiler tarafından yayılan ışığın dağılımını inceleyen yeni bir teknik kullandığını belirtmektedir.
Bilim insanları, James Webb ve Euclid uydularında bulunan teleskoplar ve Çin Uzay İstasyonu’ndan alınan verileri kullanarak galaksilerin yıldız bileşenlerini haritalamak için bulgularını birleştireceklerdir. Dr. Puglisi, “Bu, erken evren galaksi oluşumuna daha kapsamlı bir bakış açısı sunacak ve evrenin zamanın başlangıcından bu yana nasıl evrildiğini derinleştirecektir” şeklinde konuşmaktadır.
[ad 1]
Kaynak: www.theguardian.com
Yorumlar kapalı.