Bu içerik, Türkiye’nin Orta Doğu’daki son operasyonları ve bölgedeki rolüne odaklanmaktadır. Ayrıca, İsrail medyasında Türkiye’ye karşı oluşan endişeler ve potansiyel çatışma senaryoları da ele alınmaktadır. İsrail’in Türkiye’yi bir tehdit olarak görmeye başladığına dair bilgiler de içerikte yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin nükleer enerji hırsları ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları anlaşmaları gibi konular da ele alınmaktadır. İçerik, Türkiye ve İsrail arasındaki olası çatışma senaryolarını değerlendirmekte ve bölgedeki jeopolitik dinamikleri analiz etmektedir.
[ad 1]
Kaynak: www.haberler.com
Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekâtı (2016), Zeytin Dalı Harekâtı (2018), Barış Pınarı Harekâtı (2019) ve SMO’nun Özgürlük Şafağı Operasyonu (2024) ve Irak’ın kuzeyinde Kararlılık Harekâtı (2018) ve Pençe Harekâtları (2019 -…) ile Orta Doğu’daki oyunları tek tek bozmaya devam ediyor.
İsrail medyasında Suriye’deki “olağanüstü” gelişmelerle bir şaşkınlık yaşansa da İsrail‘in kuruluşundan itibaren İsrail merkezli bir Orta Doğu planlayan güçlerin karşılarına Türkiye‘nin çıkacağı ön görüsüyle bazı teorik çıkarımlarda bulunulduğu adım adım anlatılmış.
Israel Radar haber sitesi sosyal medya hesabından ABD’li The Wall Street Journal gazetesinin “Suriye’ye büyük harekât an meselesi” haberinden bahsederek 2020’de sitelerinde yer alan “Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail- Türkiye Çatışması mı?” başlıklı yazısını tekrar hatırlattı: ABD’li yetkililer, Türkiye‘nin Suriye’yi olası “işgali” için büyük güçler oluşturduğunu söylüyor The Wall Street Journal Suriye’deki durum geliştikçe İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?
İSRAİL ORDUSU 2020’DE İLK KEZ “TÜRKİYE TEHDİT” DEDİ
Israel Radar haber sitesi 2020 yılında, İsrail ordusunun ilk kez Türkiye’yi İsrail için bir ‘tehdit’ olarak tanımladığını, Mossad Şefi Yossi Cohen’in, Türkiye’nin İsrail’in karşılaştığı ‘gerçek tehdit’ olduğunu, İran’ın ise uzun vadede daha kırılgan bir güce sahip olduğunu Arap liderlerine söylediği olası İsrail-Türkiye savaşını yazdı.
SAVAŞ TAHMİNİ 2040’A KADAR ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ
“Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail-Türkiye Çatışması mı?” başlıklı yazıjeopolitik öngörü raporları hazırlayan Geopolitical Futures’ın kurucusu George Friedman’ın 2009 yılındaki şu tahminiyle başlıyor;
2020’lerin sonlarına doğru, ABD-Türkiye ilişkileri giderek gerginleşecek; Türkiye, agresif bir bölgesel genişleme peşinde koşacak ve kendisini bir İslam gücü olarak tanıtacak; 2040’lara gelindiğinde, Türkiye’nin saldırgan hamleleri İsrail’i korkutacak.
İSRAİL ŞİMDİDEN ALARMA GEÇTİ
Türkiye’nin Orda Doğu’daki özellikle son 20 yıldaki peş peşe operasyonlarıyla İran, Rusya, ABD ve İsrail eksenli terör koridorlarını yıkması Filistin davası için direnen gruplara verilen destek, planları alt üst etti.
Dünyanın “Türkiye için büyük bir zafer – Erdoğan’ın dahiyane hamlesi” diye yorumladığı Suriye’deki gelişmeler için makalede “Şimdi Friedman’ın Orta Doğu öngörülerinin esasen doğru olduğu, ancak zaman çizelgesinin fazla cömert olduğu görülüyor. ABD-Türkiye ilişkileri şimdiden sallantıda, Türkiye şimdiden daha az laik ve daha agresif ve İsrail şimdiden alarma geçmiş durumda.” ifadeleri yer aldı.
“KISA BİR SÜRE ÖNCE İHTİMAL DIŞI GÖRÜLEN İSRAİL-TÜRKİYE ÇATIŞMASI 2030’A ALINDI”
Ankara’nın sık sık İsrail karşıtı sert bir çizgi benimsediği ifade edilen yazıda “Türkler Kudüs’teki radikal unsurlarla işbirliği yaparak şehirdeki düşmanca etkilerini genişlettiler. Ancak zaman geçtikçe İsrail-Türkiye rekabeti tehlikeli boyutlara tırmanabilir. Kısa bir süre önce ihtimal dışı görülen bir İsrail-Türkiye çatışması 2030 yılına kadar giderek daha olası hale gelebilir.” denildi.
TÜRKİYE NÜKLEER TEHDİT Mİ?
Yazıda Türkiye’nin Rusya ile 2025 yılına kadar inşa edilecek dört nükleer enerji santrali için 20 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladığı hatırlatılarak şu ifadelere ye verildi;
Türkiye açıkça nükleer hırslar besliyor. İsrail’in savunma doktrini, bölgedeki düşman aktörlerin nükleer bomba elde etmemesi gerektiğini öngörüyor. Eski bir ulusal güvenlik danışman yardımcısı olan Chuck Freilich’e göre bu, ortaya çıkan nükleer güçleri durdurmak için askeri güç de dahil olmak üzere tüm önlemlerin alınmasını gerektiriyor. Düşmanca nükleer bir Türkiye, İsrail için ciddi bir sorun teşkil edecek ve aralarındaki gergin dinamiği büyük ölçüde tırmandıracaktır.
“TÜRK DONANMASI İSRAİL’İN GAZ PROJELERİ İÇİN TEHDİT”
Türkiye’nin 27 Kasım 2019 tarihinde Libya ile imzaladığı “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması” ve son yıllarda Mısır ile yaşanan olumlu gelişmeler İsrail’in ana aktör olduğu Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru planlarını da bozuyor.
Yazıda Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki büyüyen egemenliği şu şekilde ifade edildi;
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki agresif tutumu İsrail için giderek artan bir endişe kaynağı. Stratejik bölgenin önemi, bir enerji merkezi haline gelmesiyle daha da artmıştır. Dahası, Türkiye açıkça bölgede deniz hakimiyeti sağlamayı hedefliyor. Ancak Ankara’nın denizcilik konusundaki hırsları enerji çıkarlarının ötesine geçiyor. Bu yıl yayınlanan bir İsrail raporunda Türkiye’nin güçlü filosunu yeni silahlar ve denizaltılarla güçlendirdiği uyarısında bulunuldu. Düşmanca bir Türk Donanması, İsrail’in gaz projelerinin yanı sıra hayati çıkarlarını da tehdit edebilir, zira İsrail denizcilik ithalatına büyük ölçüde bağımlı. Bu açıdan da önümüzdeki yıllarda askeri çatışma potansiyeli artabilir.
Yorumlar kapalı.