Bu içerik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum’da gençlerle buluşma programında yaptığı açıklamaları ve Somali-Etiyopya krizinin nasıl çözüldüğüne dair detayları içermektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Etiyopya’nın denize erişim sorununu çözmek için yapılan görüşmelerin detaylarını paylaşmış ve krizin nasıl 7 saat içinde sonlandırıldığını anlatmıştır. Ayrıca, krizin perde arkasında yaşananları ve Türkiye’nin arabuluculuk rolünü vurgulamıştır. Anlaşmanın detayları ve tarafların gelecek adımları da içeriğin konusunu oluşturmaktadır.
[ad 1]
Kaynak: www.haberler.com
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurumda düzenlenen “Gençlerle Buluşma” programına katıldı. Programda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Ankara‘da çözüme kavuşan Etiyopya-Sonali krizine değindi.
SOMALİ-ETİYOPYA KRİZİNİN NASIL ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ ANLATTI
Ankara‘da yaşananların perde arkasını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika için güzel bir adım atıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Gerçekten uzun yıllardır bu Somali ve Etiyopya arasındaki sıkıntı devam ediyordu. Etiyopya, Somali’nin 2 katı büyüklüğünde, devasa bir yer ama denize kapalı. Etiyopya’dan denize çıkamıyorsunuz. Bu kadar büyük, devasa bir araziye sahip olan bir yerin hakikaten denize kapalı olması, onları ciddi manada rahatsız ediyor.
ERDOĞAN: BUGÜNE KADAR BİRÇOK ÜLKE BU İŞİ ÇÖZEMEDİ
Bu konuda da bugüne kadar birçok ülke devreye girmiş ama bu işi çözememişler. Etiyopya Başbakanı’nın benimle olan özel muhabbeti sebebiyle kendisiyle bunları konuştuk, görüştük. Somali’yi biz, en kritik döneminde sahiplenen bir ülke olduk ve terör örgütlerinin Somali’ye yüklendiği dönemde biz tabii Somali’yi de sahiplendik. Orada yatırımlarımız oldu. O yatırımlarla beraber, Somali’de terör örgütlerine karşı da adımlar attık. Şimdi de Etiyopya’nın bu yeni ayağa kalkışında dedik ki ‘Biz size her türlü desteği vereceğiz.’
“7 SAATTE İŞİ BİTİRDİK”
Ekonomide, savunmada elimizden gelen desteği kendilerine verdik. O akşamki buluşmamızda, kendileriyle yaptığımız görüşmelerde, sağ olsunlar bizi kırmadılar ve bir Başbakan, iki Cumhurbaşkanı olarak bir araya geldik ve bu konuda dedik ki ‘Bizi kırmayacaksınız.’ 7 saat süren bir görüşmeden sonra sağ olsunlar parafları attık, işi bitirdik. Ondan sonra da bizim basın toplantısı salonumuza geçip, oradan dünyaya bunu açıkladık.
“ETİYOPYA VE SOMALİ’Yİ ZİYARET EDECEĞİM”
Kendilerine şunu da söyledim, ‘İnşallah, önümüzdeki yılın ilk iki ayında Etiyopya’yı ve Somali’yi ziyaret edeceğim ve bu attığımız adımı dünyaya duyuracağız.’ Kararımızı bu şekilde açıkladık. Sağ olsun onlar da bu attığımız adımı kendi ülkelerine taşıdılar, taşıyorlar. Güzel bir geleceği Afrika’ya bu şekilde duyurmuş olduk, tüm dünyaya duyurmuş olduk. Tüm dünya da bu attığımız adımın, aldığımız neticenin iftiharını bizlerle paylaştı. Samimi olunca, niyet halis olunca her şey oluyor.”
SOMALİ-ETİYOPYA KRİZİ
Somali’den 1991’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında 1 Ocak’ta imzalanan mutabakat zaptı bölgesel tansiyonu artırmıştı.
Etiyopya’nın Somaliland’i bağımsız bir ülke olarak tanıma, Somaliland’in de Etiyopya’ya denize erişim imkanı sağlamaya hazırlanması Somali yönetiminin büyük tepkisine ve krize neden olmuştu. Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti’nin krizi aşma girişimleri sonuçsuz kalmıştı.
Türkiye’nin tarafları Ankara Süreci kapsamında bir araya getirmesiyle tansiyon azalmış, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde 11 Aralık’ta Ankara’da buluşan liderler sorunun çözümü için mutabakata varmıştı.
Anlaşmaya göre Somali’nin toprak bütünlüğü teyit edilirken, Etiyopya’nın denize erişim istekleri, her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü.
Taraflar, Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlamaya ve 4 ay içinde görüşmeleri sonuçlandırmayı hedefliyor.
Yorumlar kapalı.