Kaynak: www.hurriyet.com.tr
Recai GÜLER/Hürriyet Bursa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2020 10:49
COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tCOVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.edbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
DR. PINAR KANLIOĞLU: ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Dr. Pınar KANLIOĞLU. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanıyım. 1984 Bursa doğumluyum. Tıp fakültesini Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde; uzmanlık eğitimimin ilk üç yılını Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde, son 1 yılını ise Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladım. Haziran 2019’dan bu yana da Bursa’da, Özel Esentepe Hastanesi’nde görev yapmaktayım.
‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak kurallara gerekli özeni gösteriyor muyuz?
İçinde bulunduğumuz durum tabi ki hiç kimsenin istemediği bir tablo. Ancak bu hastalığa bir çare bulunana kadar, ‘yeni normal’ sürecin kurallarına hepimiz katı bir şekilde uymalıyız. Ama üzülerek görüyorum ki insanlarımızın çoğu bu konuda çok duyarsız.
Bursa’da vaka sayısının zaman zaman tırmanışa geçtiği gözlemleniyor. Konuyla ilgili neler söylemek istersiniz?
Çalışma ve deneysel süreçler tamamlanana kadar bu virüsün hayatımızda olacağı bir gerçek. Çoğu kişi bazen bu süreci unutup ya da kabullenmeyip, diğer insanların hayatını da riske atabiliyor maalesef. Böyle zamanlarda da vaka sayısında yükseliş yaşıyoruz. Aslında bu tamamen bizim elimizde.
MUTLAKA DEĞİŞİKLİKLER OLACAK
Salgında en çok yorulan branşlar hangileri?
Tabi ki ön planda Covid-19 ile alakalı başvurulan branşlar; yani göğüs hastalıkları, dahiliye, çocuk açısından da çocuk sağlığı ve hastalıkları, bu süreçte en çok yorulan branşlar oldu. Ancak bu konuda bence her branşın yükü aynı çünkü bu hastalar, başka şikayetlerle de diğer bölümlere başvurabiliyor.
Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Sizin düşünceleriniz?
Zaten artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmasını bekleyemeyiz. Mutlaka değişiklikler olacak. Tabi ki bu değişikliklerin olumlu yönde mi olumsuz yönde mi olacağını zaman gösterecek.
MASKELERİN YERLERDE GÖRÜLMESİ SON DERECE ÜZÜCÜ BİR DURUM
Çevresel temizlik ve atık yöntemi nasıl olmalıdır?
Bu konu özellikle bu dönemde çok büyük öneme sahip. Maske, eldiven, ağız ve burun için kullanılan mendiller gibi bulaş riski yüksek olan eşyalar için farklı atık kutuları olmalı. Ama maalesef maskeleri çoğunlukla yerlerde görüyoruz ki bu, son derece üzücü bir durum.
HİÇ KİMSE RAHATLAMAMALI
Ülkemizde yeni koronavirüs hastalık riski var mı?
Kesin tedavi yöntemi bulunana kadar risk tabi ki var. Bu tedavi bulunana kadar hiç kimse rahatlamamalı ve bireysel ve toplumsal mücadeleye devam edilmeli. Bu süreci birlikte mücadele ederek aşacağız.
Hastaya yapılan ziyaretler nasıl olmalıdır?
Kendi görüşüm, hiç ziyaret edilmese çok daha iyi olur. Bu konuda zaman kısıtlaması diye bir kavram çok anlamsız. Zaten hastanede yatan hastaların bağışıklık sistemleri zayıf oluyor. Ayrıca virüsün bulaşması için saniyeler bile yeterli.
Normal cerrahi müdahaleler ne zaman başladı?
‘Yeni normal’ sürecinin başlamasıyla birlikte, en üst düzeyde önlemler alınarak elektif cerrahi müdahaleler de başladı.
İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili düşünceleriniz?
Bu dönemde internet üzerinden yapılan canlı yayınların çok faydalı olduğunu düşünüyorum; özellikle de ülkemiz insanının sosyal medyaya olan bağlılığını düşünürsek… Bu konuda, alanında uzman hocalarımızın yaptığı açıklamalar da bence çok yönlendirici oluyor.
HER ŞEYE VAKİT BULUNUR
Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
Bu ifadeye katılmıyorum. Bence zamanı doğru kullanamama sorunu var. Planlı yapıldıktan sonra, her şeye vakit bulunur.
Son olarak. Yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
Açıkçası yakın çevrem bilir; gezmeyi aşırı seven birisi olarak bu sene de kısıtlı şekilde tatil yaptım. Rotamız çok daha farklı oldu tabii ki. Sakin, insanların çok yoğun olmadığı, daha çok doğayla iç içe olabileceğimiz yerleri tercih ettik.
Yorumlar kapalı.