Bu içerikte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi komitesinin Sudan’ın paramiliter Rapid Support Forces (RSF) birliklerinden iki generali yaptırımlara tabi tuttuğu belirtilmektedir. RSF’nin operasyon başkanı Osman Mohamed Hamid Mohamed ve Batı Darfur komutanı Abdel Rahman Juma Barkalla’ya uluslararası seyahat yasağı ve varlık dondurma kararı alınmıştır. Bu yaptırımlar, ülkede şiddet ve insan hakları ihlalleri yoluyla istikrarsızlık yarattıkları gerekçesiyle uygulanmıştır.
Ayrıca, Sudan’daki iç savaşın neden olduğu insani kriz ve açlık durumuna da değinilmektedir. Çatışma sonucunda 10 milyondan fazla insan yerinden edilmiş, bunlardan 2.4 milyonu diğer ülkelere kaçmıştır. Sudan’ın nüfusunun yarısına denk gelen yaklaşık 25 milyon insan yardıma ihtiyaç duymaktadır ve açlık kamplarında kıtlık yaşanmaktadır. Savaşta en az 20.000 kişi hayatını kaybetmiş ve sağlık sisteminin çökmekte olduğu ve kolera vakalarının arttığı belirtilmektedir.
2005 yılında Darfur’daki çatışmaya son verme amacıyla hedefli Sudan yaptırımlarını oluşturan BM Güvenlik Konseyi, bu yaptırımlar listesine 2006 yılında üç kişiyi eklemişti. Konsey ayrıca 2004 yılında Darfur’a silah ambargosu uygulamıştı. Darfur’da 2000’li yılların başlarında yaklaşık 300.000 kişinin hayatını kaybettiği ve “Janjaweed” milislerinin -ki RSF’nin kökeni onlardan gelmektedir- başta olmak üzere hükümete bağlı grupların başkaldıran çoğunlukla Arap olmayan grupları bastırmak için yardım ettiği belirtilmektedir. Eski Sudan liderleri, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım ve insanlığa karşı suçlarla suçlanmaktadır.
Kaynak: www.aljazeera.com
Yorumlar kapalı.