Bu yazıda, dünyanın en büyük ve en eski buzdağı olan A23a’nın beklenmedik bir gecikme sonrasında nihayet buzlu okyanus sularında tekrar seyir halinde olduğu anlatılmaktadır. Yaz boyunca A23a, Güney Orkney Adaları yakınlarında takılmış ve Taylor sütununun içinde dönerek kaldığı belirtilmektedir. Buzdağının dönüşü, erimesini de geciktiren bir süreç olarak gösterilmektedir.
A23a’nın öyküsüne dair detaylar verilirken, Antarktika’nın Filchner Buz Rafı’ndan 1986’da ilk kırılmasından sonra 30 yıl boyunca Weddell Denizi’nin deniz tabanında sıkıştığı bilgisi verilmektedir. 2020 yılında serbest kalan buzdağı, kuzeye doğru yavaş bir yolculuğa başlamış ancak Taylor sütununda takılmıştır.
Bir trilyon ton ağırlığındaki mega buzdağının Rhode Island büyüklüğünde olduğu belirtilmekte ve İngiliz Antarktika Araştırması’na göre, bu dev buzdağının su yolu boyunca besin maddeleri sağlayarak verimsiz alanlarda zengin ekosistemler oluşturabileceği vurgulanmaktadır.
A23a’nın yol açtığı etkilerin incelenmesi ve iklim değişikliğiyle gelen sıcaklıkların neden olduğu buzulların hızla erimesine dair önemli verilere ulaşılması gerektiği belirtilmektedir. Buzdağının geleceğiyle ilgili tahminler yapılarak, güney okyanusu ve Güney Georgia adasına doğru yolculuğuna devam edeceği öngörülmektedir.
Ancak, bu ilginç buzdağıyla ilgili öğrendiğimiz bir şey varsa, her zaman plana uygun gitmeyebileceğidir.
[ad 1]
Kaynak: www.npr.org
Yorumlar kapalı.