1. Haberler
  2. News
  3. Is doom scrolling really rotting our brains? The evidence is getting harder to ignore | Siân Boyle

Is doom scrolling really rotting our brains? The evidence is getting harder to ignore | Siân Boyle

featured


Bu içerikte, insan zekasının son kalıntılarını görmek istiyorsanız, burnunuzu tutun ve “skibidi toilet” kelimelerini YouTube’a yazın. 11 saniyelik video, tuvalet kasesinden çıkan bir insan başını gösterirken “skibidi dop dop dop evet evet” şeklinde anlamsız sözler söyler. Video 215 milyondan fazla kez izlendi ve TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında yüz milyonlarca referansa yol açtı.

Oxford İngilizce Sözlüğü, “brain rot”u yılın kelimesi olarak açıkladı. Soyut bir kavram olarak, beyin çürümesi hakkında genel bir fikrimiz var. Sözlük, bunu “bir kişinin zihinsel veya entelektüel durumunun, özellikle de basit veya zor olmayan materyalin (şimdi özellikle çevrimiçi içerik) aşırı tüketimi sonucu olarak görülen, varsayılan bozulması” olarak tanımlar. Ancak teknolojinin zihinlerimizi nasıl çürüttüğünü, zorlayıcı internet kullanımının gri maddemizi nasıl yok ettiğini ve takıntılı internet kullanımının gri maddenizi nasıl yok ettiğini pek az kişi farkında.

Beyin çürümesi, yaklaşık 20 yıl önce bilim insanlarının “e-posta” adlı yeni bir icadın etkilerini incelediklerinde öngörüldü, özellikle de katılımcıların beyinlerine sürekli bir bilgi bombardımanının nasıl etki edeceğini incelediklerinde. Sonuçlar? Sürekli bilişsel yük, katılımcıların IQ’larının ortalama olarak 10 puan düşmesinden daha olumsuz bir etkiye sahipti.

Ve bu, akıllı telefonların interneti parmaklarımıza getirmesinden önceydi, bu da İngiltere’deki yetişkinlerin artık en az günde dört saat çevrimiçi geçirdiği anlamına geliyor (Z kuşağı erkeklerinin günde beş buçuk saat, Z kuşağı kadınlarının ise günde altı buçuk saat çevrimiçi geçirdiği).

Son yıllarda, Harvard Tıp Okulu, Oxford Üniversitesi ve King’s College London gibi kurumlardan gelen birçok akademik araştırma, internetin gri maddemizi nasıl küçülttüğüne, dikkat sürelerini nasıl kısalttığına, hafızayı zayıflattığına ve bilişsel süreçlerimizi nasıl bozduğuna dair kanıtlar buldu. Etkilenen beyin bölgeleri arasında “dikkat kapasiteleri, sürekli olarak değişen çevrimiçi bilgi akışının, bölünmüş dikkatimizi çeşitli medya kaynakları arasında bölmemize teşvik etmesi”, “hafıza süreçleri” ve “sosyal biliş” bulunmaktadır.

Kağıt üzerinde birçok farklı çalışma, internet kaynaklı beyin çürümesine ne kadar savunmasız olduğumuzu açıklar. Bir çalışma, “yüksek internet kullanım düzeyleri ve yoğun medya çoklu görev, prefrontal bölgelerde gri maddenin azalması ile ilişkilidir” bulgusuna ulaşmıştır. İnternet bağımlılığı olan kişiler, “yapısal beyin değişiklikler” ve “azalmış gri madde” sergiler. Beyin gelişim yıllarında fazla teknoloji kullanımı, bazı akademisyenler tarafından “dijital demans riski” olarak adlandırılmıştır.

2018’de Stanford Üniversitesi’ndeki önde gelen hafıza psikologları tarafından on yıl veri analiz edildiğinde, sık sık çeşitli çevrimiçi platformlarla etkileşimde bulunan kişilerin hafızalarının ve dikkat sürelerinin azaldığı bulundu.

Ve yine de, düşen bilişsel sağlığımızı kontrol altına almazsak ne olacak? Eski Google tasarım etiği uzmanı Tristan Harris, 2019’da ABD Kongresi’ne, milyarlarca insanın – “Hıristiyanlık kadar büyük bir psikolojik iz” – bilgilerini, iş modelinin “kârlarını kaç tane dikkat çektikleriyle bağlayan platformlardan aldıklarını ve dikkati çekmek için beynimizin alt kısımlarına doğru bilgisayar korsanlığı yaparak ‘beyin sapının en altına doğru bir yarış’ yarattıklarını söyledi.

Uyarıları, geldikleri kadar koyu. “İkna edici teknoloji, dünyayı şekillendiren son derece hafife alınan ve güçlü bir kuvvetidir,” dedi. “İnsan tarihinde kalem kontrol altına alınmıştır ve eğer geri almazsak, bizi felakete sürükleyecektir.”

Beyin çürüğü terimi, etkilerinden en fazla risk altında olan gençler tarafından çevrimiçi olarak popüler hale getirildi. En risk altında olanların sorunun en fazla farkında olması umut verici bir gelişmedir. Herhangi bir değişimin ilk adımı, sorunu anlamaktır. Ve umutlu olmaya neden var. Son yıllarda, teknoloji karşıtı hareketler, gençlerin akıllı telefonlardan aptal telefonlara dönüşüne, akıllı telefonlardan ücretsiz bir çocukluk kampanyasına kadar çeşitlenmiştir; zihinlerimizi geri kazanabileceğimiz bir geleceğe yeşeren filizler. Bu nedenle, Skibidi Toilet’in daha derin anlamı olabilir: insan zekasının şu anda nerede olduğu hakkında bir farkındalık. Artık iki yöne gidebilir: yukarıya doğru ya da U-boru etrafında. Bu içerikte, içerik açıklaması oluşturmanın önemi ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmektedir. İçerik açıklaması, bir içeriğin özünü ve kapsamını okuyucuya özetleyen bir metindir. İçerik açıklaması, içeriğin hedef kitlesine ulaşmasını sağlar ve okuyucuların ilgisini çeker. Ayrıca, içeriğin SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından da önemli bir faktördür. İçerik açıklaması oluştururken, anahtar kelimeleri ve önemli bilgileri vurgulamak önemlidir. Bu sayede içeriğin arama motorlarında daha iyi sıralanması ve daha fazla okuyucuya ulaşması sağlanabilir. Bu içerik, içerik açıklaması oluşturmanın önemini vurgulamakta ve nasıl etkili bir içerik açıklaması hazırlanacağı konusunda ipuçları sunmaktadır.
[ad 1]

#doom #scrolling #rotting #brains #evidence #harder #ignore #Siân #Boyle

Kaynak: www.theguardian.com

If you want to witness the last vestiges of human intellect swirling down the drain, hold your nose and type the words “skibidi toilet” into YouTube. The 11-second video features an animated human head protruding from a toilet bowl while singing the nonsensical lyrics “skibidi dop dop dop yes yes”. The clip has been viewed more than 215m times, and spawned hundreds of millions of references on TikTok and other social media.

Fitting, then, that the Oxford English Dictionary has just announced “brain rot” as its word of year. As an abstract concept, brain rot is something we’re all vaguely aware of. The dictionary defines it as “the supposed deterioration of a person’s mental or intellectual state, especially viewed as the result of overconsumption of material (now particularly online content) considered to be trivial or unchallenging”. But few people are aware of how literally technology is rotting our brains, and how decisively compulsive internet use is destroying our grey matter.

Brain rot was portended almost 20 years ago when scientists studied the effects of a new invention called “email”, specifically the impact a relentless barrage of information would have on participants’ brains. The results? Constant cognitive overload had a more negative effect than taking cannabis, with IQs of participants dropping an average of 10 points.

And this was prior to smartphones bringing the internet to our fingertips, which has resulted in the average UK adult now spending at least four hours a day online (with gen Z men spending five and a half hours a day online, and gen Z women six and a half).

In recent years, an abundance of academic research from institutions including Harvard medical school, the University of Oxford and King’s College London found evidence that the internet is shrinking our grey matter, shortening attention spans, weakening memory and distorting our cognitive processes. The areas of the brain found to be affected included “attentional capacities, as the constantly evolving stream of online information encourages our divided attention across multiple media sources”, “memory processes” and “social cognition”.

Paper after paper spells out how vulnerable we are to internet-induced brain rot. “High levels of internet usage and heavy media multitasking are associated with decreased grey matter in prefrontal regions,” finds one. People with internet addiction exhibit “structural brain changes” and “reduced gray [sic] matter”. Too much technology during brain developmental years has even been referred to by some academics as risking “digital dementia”.

In 2018, a decade of data analysed by leading memory psychologists at Stanford University found that people who frequently engaged with multiple online platforms have reduced memory and attention spans.

And yet we seem to be doing very little to stem the tide. Earl Miller, an MIT neuroscientist and world expert on divided attention, warned in 2022 that we are now living in “a perfect storm of cognitive degradation”. Dr Gloria Mark, professor of informatics at the University of California and author of Attention Span, has found evidence of how drastically our ability to focus is waning. In 2004, her team of researchers found the average attention span on any screen to be two and a half minutes. In 2012, it was 75 seconds. Six years ago, it was down to 47 seconds. This “is something that I think we should be very concerned about as a society”, she told a podcast in 2023.

But we’re not entirely to blame if technology is making us less intelligent. After all, it was designed to captivate us totally. Silicon Valley’s dirtiest design feature – which is everywhere once you spot it – is the infinite scroll, likened to the “bottomless soup bowl” experiment, in which participants will keep mindlessly eating from a soup bowl if it keeps refilling. An online feed that constantly “refills” manipulates the brain’s dopaminergic reward system in a similar way. These powerful dopamine-driven loops of endless “seeking” can become addictive.

What will happen if we don’t get a handle on our declining cognitive health? The former Google design ethicist Tristan Harris told US Congress in 2019 that billions of people – “a psychological footprint about the size of Christianity” – now receive their information from platforms whose business model “links their profit to how much attention they capture, creating a ‘race to the bottom of the brain stem’ to extract attention by hacking lower into our lizard brains – into dopamine, fear, outrage – to win”.

His warnings are about as stark as they come. “Persuasive technology is a massively underestimated and powerful force shaping the world,” he said. “It has taken control of the pen of human history, and will drive us to catastrophe if we don’t take it back.”

The term brain rot was popularised online by young people who are most at risk of its effects. The fact that those who are most at risk have the most self-awareness of the problem is heartening news. The first step towards any change is understanding the problem. And there is cause to be hopeful. In recent years, anti-technology movements have gained traction, from teenagers turning to dumbphones to campaigns for a smartphone-free childhood; green shoots for a future in which we are able to reclaim our minds. So perhaps there’s more poignant meaning to Skibidi Toilet, after all: an awareness of where human intelligence currently sits. It can now go in one of two directions: up, or round the U-bend.

Is doom scrolling really rotting our brains? The evidence is getting harder to ignore | Siân Boyle
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.