Bu içerikte, Sudan’daki savaş nedeniyle ölen insan sayısının önceki tahminlerden çok daha yüksek olabileceğine dair yeni bir çalışmadan bahsediliyor. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nun Sudan Araştırma Grubu tarafından yayınlanan rapora göre, savaşın ilk 14 ayında sadece Hartum bölgesinde 60.000’den fazla insanın öldüğü tahmin ediliyor. Araştırma, 26.000’den fazla insanın doğrudan şiddet sonucu öldüğünü bulmuş ve Sudan genelinde açlık ve hastalığın giderek ölüm nedenleri arasında öne çıktığını belirtmiştir.
Sudanlı Amerikan Doktorlar Derneği’nin program yöneticisi Abdulazim Awadalla, tahminin inandırıcı olduğunu belirtmiştir. Savaşın zayıflamış bağışıklık sistemine sahip olan insanları enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale getirdiğini ve “basit hastalıkların insanları öldürdüğünü” belirtmiştir.
Sudan’daki savaşın, ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki bir güç mücadelesi nedeniyle Nisan 2023’te başladığı ve her iki tarafın da sivillere saldırdığı ve savaş suçu olabilecek suçlar işlediği belirtilmektedir. Savaşın 11 milyon insanı evlerinden sürdüğü ve dünyanın en büyük açlık krizini tetiklediği ve yaklaşık 25 milyon kişinin yardıma ihtiyaç duyduğu ifade edilmektedir.
Sudan’daki savaş sırasında yaşanan şiddetin büyük bir kısmı Hartum’da gerçekleşmiştir ve ölümlerin takip edilmesinin zor olduğu belirtilmektedir. Sudan’daki ölümlerin çoğunun kayıt altına alınmadığı ve internet hizmetlerinin ve iletişim ağlarının kesintiye uğraması nedeniyle milyonlarca insanın dış dünyayla iletişim kuramadığı ifade edilmektedir. Sudan Araştırma Grubu’nun çalışması, “yakalama-yeniden yakalama” adı verilen bir yöntem kullanarak gizli ölümleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu İnsani Yardım Merkezi’ni yöneten Paul Spiegel, çalışmanın metodolojisinin zorlukları olduğunu ancak “Sudan’daki bu korkunç savaşa dikkat çekmek ve ölüm sayısını tahmin etmek için önemli ve yeni bir girişim” olduğunu belirtmektedir. Sudan Federal Sağlık Bakanlığı, savaşla ilgili ölümlerin tahmin edilen sayısından çok daha az olduğunu ve savaşın sivil nüfusa olan etkisinin ordunun ve RSF’nin birbirini suçladığı ifade edilmektedir.
Kaynak: www.aljazeera.com
Yorumlar kapalı.